לכו דייקו לעצמכם את הבחירות שלכם בחיים
“קח את עצמך וצא לי מהחדר”, זה מה שהוא אמר לי בצעקות.
ב”הוא” הוא התכוון למנהל שלו, ואני יושבת, מקשיבה וחושבת לי: למה בדיוק המנהל התכוון? מה הוא רצה להביע באמת? למה רצה לאמר: “אני לא יכול לסבול את זה שנכשלת, והכשלת אותי” ובמקום זה צעק?
דיוק זו מילה כל כך נקייה וחדה, זהו ערך שלא נותן לך לברוח לאף מקום. הרבה פעמים חוסר דיוק הוא הסימן שלנו להתעורר, ללמוד ולהתפתח. כשאנחנו לא מדויקים עם עצמנו כואב לנו. אי הדיוק מתבטא דרך הקשרים שלנו עם עצמנו או דרך מערכות יחסים שלנו עם הסובבים אותנו בעבודה, מול קולגות, משפחה, ילדים, בני /בנות זוג. דרך הדיוק אנו מבינים מה נכון לנו ומה לא, מה אני רוצה ומה לא, מה בריא לי, ומה פחות.
בעשיה שלי לא פעם אני בודקת עם אנשים וארגונים כיצד להציב מטרות, קודם כל מטרות! הרי משם נגזר הכל. הרבה פעמים אנו יוצאים מנקודת הנחה שברורות לנו המטרות, אבל לא כך הדבר. לעיתים רק חושבים שזו המטרה, ומבינים שזה לא בדיוק הדבר שאנו רוצים. דוגמא נוספת, לעיתים קורה גם שאנו יודעים בדיוק מהי המטרה, אך מתנהגים הפוך לגמרי וללא מודעות. רק השבוע מנהל מחלקה חדש בתפקיד אמר לי שהמטרה שלו היא לקרב את האנשים אליו. לאחר שיחה הבנו יחד, כי רוב הפעולות שהוא ביצע השבוע הביאו לתוצאה הפוכה לגמרי והרחיקו את האנשים ממנו. איך הוא עשה זאת לדוגמא? ישב בחדר עם דלת סגורה למחצה על מנת ללמוד את החומר החדש (סגנון הניהול שלו היה “קודם כל ידע אח”כ אוכל לנהל”).
דיוק במטרות, באמירות, בהתנהגות, בחשיבה ובמניעים הוא נושא מאוד חשוב להתפתחות המקצועית והאישית שלנו. דיוק הוא אי סטייה מהאמת, מהאמת הפנימית שלנו, מה האמת שלי? מה האמת כאן? והאם אני יודע לאמר אותה לעצמי בכנות למרות שזה כואב ולא נעים?
לדוגמא, מנהל נוזף בעובד על שלא יידע אותו על פרויקט ספציפי, בעוד שההרגשה המדויקת כאן יכולה להיות הפחד מחוסר שליטה, הפחד מלהפסיק להשפיע. זה בסדר לרצות להיות מיודע, השאלה מה המניע של זה ואיך אתה מתקשר זאת לסביבה.
במקום שאנו מרגישים טוב עם עצמנו אנו מביאים דיוק. במקום שהדיוק כאן, אנו מרגישים נפלא. הבסיס לדיוק מתחיל קודם כל במודעות ואי שיפוט על מה שקורה בנקודת הזמן. ברגע שאותו מנהל ידייק לעצמו למה באמת כעס, הטיפול של זה יהיה אחר.
איפה כואב לנו? איפה אין לנו מוטיבציה? איפה אנחנו חלשים? במקום שאנו לא מדייקים שם את עצמנו.
אז מה צריך בשביל דיוק?
- דיוק הוא אומץ – אומץ להסתכל גם על הדברים הכואבים, המפחידים. להסתכל עליהם, לעמוד מולם ולא להיבהל. פשוט לעמוד מולם. הם כבר כאן ממילא, לא צריך לכסות אותם בתירוצים. דיוק הוא לאמר לעצמך שאתה לא סובל את האדם שעובד איתך, כי יש בך משהו שמפחד ממנו או רוצה כמוהו.
- דיוק הוא לא להתבלבל בין הכאבים שלך לבין הכאבים של האחר – כאשר הילד שלך בא אליך, ומספר לך סיפור קורע לב, דיוק הוא להבין למה כואב לך עד דמעות? האם הכאבים האלה שלך/עליך (האם אילו הפחדים שלך מהילדות, ולא שלו?).
- דיוק הוא לדעת מה אתה רוצה, ולא מה ירצה את הסביבה שלך, או ההורים שלך וכו’. אז מה אם סיימת לימודי משפטים? אתה לא סובל את זה, למדת כי להורים שלך יש משרד עורכי דין מצליח. אלו החיים שלהם. הם כבר תפוסים, לך תחיה את החיים שלך, את המטרות שלך, את מה שעושה לך טוב, את מה שאתה אוהב, את מה שבא לך.
- דיוק זה לדעת מי מדבר מהגרון שלך? האני הפנימי האותנטי שלך או הפחד? בסדנאות שלי אני עוזרת לאנשים להבין מי מדבר מגרונם בכל רגע נתון על יד שיטה שבוחנת את סגנון האישיות שלך ואת אמונת הבסיס שלך. לדוגמא, טיפוס אשר אמונת הבסיס שלו מספרת לו שהוא חייב להיות חזק בעולם הזה, כי אם לא יהיה חזק לא ישרוד, “יערוף” את ראשם של עובדיו אם אלה ירימו עליו את הקול. אם מנהל זה יבין שלהיות חזק כהישרדות שייך לעבר, לקול של הילד הפנימי, יוכל להביא עוצמה וחוזק אותנטי בניהול (ולא כפחד).
- דיוק הוא שימוש במילים מדויקות, אשר מייצגות בדיוק מה שאתה מרגיש (וגם אם לא נעים לך כרגע לתקשר את זה לעצמך או לבוס שלך ש…). במקום לאמר אין מצב שאני יכול עשות זאת, תאמר בוא נבדוק מה הן האפשרויות. במקום לאמר אני מת, תגיד אני עייף (עם עייפות עוד אפשר לעשות משהו, עם מוות פחות…)
- דיוק הוא עידוד היצירתיות שלך ולא הריגתה. המילה “אבל” משסעת בחשיבה היצירתית שלך על ידי שהיא פוסלת כל רעיון שבא. (דרך אגב, כך אתם “הורגים” גם את האחרים). לעצמך: “אני רוצה להשיג את זה, אבל….”. ברגע שאמרת “אבל” הרגת את הרעיון בזו השנייה. לאחרים: איזה בית ענק הוא השיג, אבל הוא ירש אותו…
- דיוק הוא לדעת מה אתה כן ולא לדבר במונחי של מה אני לא. מאחורי כל ” לא רוצה” מסתתר “רוצה” גדול. אל תאמרו לעובדים שלכם בשיחת משוב: ” אני לא רוצה שתסתיר ממני”, תאמרו : ” אני רוצה להרגיש ביטחון, אני רוצה את המידע המדויק בדוח פעם בשבוע ביום חמישי” אל תאמרו לעצמכם: “אני לא רוצה עבודה כזו משעממת” , תגידו לעצמכם “אני רוצה עבודה עם עניין ומשמעות.
קחו לכם את היום ודייקו כל דבר שאתם מרגישים, חושבים ומתנהגים. תהיו בעדכם ולא נגדכם. כשאתם מדויקים, אתם מרגישים נפלא, אתם מרגישים שלמים, ממוקדים, חדים ולא “עובדים” על עצמכם ועל הסביבה. כך מתפנה לכם אנרגיה ענקית למיקוד במטרות, לניהול ולפעולה מתוך מקום בריא יותר ויעיל יותר.
אז לכו דייקו לעצמכם את הבחירות שלכם בחיים, וספרו לי כאן בתגובות מהו דיוק עבורכם?
איילת אהובה, כמה שאת מדייקת בדברייך אהבתי לקרוא כל מילה, כל משפט. כנראה עוד אלמד ממך הרבה……..
תשמרי על עצמך! רק בריאות ♥️
לימור (של שחר)