חלק א’:

מ א’ ועד ת’ בשימור עובדים או X,Y,Z

מנהלים רבים פונים אלי בשאלה כיצד ניתן לשמר את העובדים שלהם. בשנים האחרונות אנו עדים לכך שהעובדים משנים את מקום העבודה לעיתים קרובות. מחקרים מראים ש86% מהעובדים נמצאים בתהליכי חיפוש עבודה, מי באופן אקטיבי ומי באופן פאסיבי. אם כך, כיצד ניתן לשמר את העובדים הטובים, אלו שאנו מרוצים מהם, אצלנו?

הכירו את האותיות שהולכות לשנות לכם את העסק

X, Y, Z. נכון אלו האותיות האחרונות ב “אלף-בית” האנגלי, אבל לאותיות האלו יש משמעות הרבה יותר עמוקה מזו, והיא יכולה להשפיע על כל הדרך שהארגון או העסק שלכם מתנהל ועל האופן בו אתם מצליחים לשמר את העובדים אצלכם.

יכול להיות שכבר שמעתם בעבר את המונחים “דור ה X” או “דור ה Y”.

דור ה X הוא מונח שמתייחס בדרך כלל לדור שנולד אחרי גל הבייבי-בום, כלומר אנשים שנולדו בין תחילת שנות ה -60 לסוף שנות ה -70. אם אתם ותיקים בתחומים של משאבי אנוש וניהול חברות, יכול להיות בהחלט שאתם בעצמכם משתייכים לדור הזה, שזכה להתייחסות ייחודית בשל כמה מאפיינים. ביניהם אפשר למנות: מרד מוגבר בדור ההורים ובמוסכמות חברתיות מקובלות, חשיפה רבה לאמצעי תקשורת ההמונים ועולם הפרסום האגרסיבי – שתפסו תאוצה בשנות ההתבגרות של דור זה. כאשר אנחנו מתייחסים לשימור עובדים, מדובר על מעבר מלויאליות ארוכת שנים למקום עבודה אחד ויחיד ולמקצוע ספציפי וחיפוש אחר מקורות הכנסה ומימוש עצמי באופן תדיר יותר.

דור ה Y, הוא בעיקר האנשים שחשוב לדבר עליהם, אליהם, ומיד נבין גם למה. השנים המיוחסות לדור זה הן שנות ה -80 ו ה-90 של המאה ה-20, ולכן הוא נקרא גם דור המילניום. מדובר בדור שזכה להיוולד ולגדול הישר לתוך המהפכות הטכנולוגיות העצומות ביותר במאה ה- 20 בפרט ובהיסטוריה האנושית בכלל והשפעותיה ניכרות עליו בכל תחומי החיים. מדובר בשנים בהן פרץ האינטרנט לחיינו והפך (יחד עם תהליכי מודרניזציה ואמריקניזציה מואצים) את העולם לכפר גלובאלי ואת החשיפה לגירויים לרחבה הרבה יותר, מבחינת תרבות, אומנות, מוזיקה, קולינריה, צורות תקשורת, צרכנות, אקטואליה וכדומה. לכאורה, נדמה שהתהליכים האלו לא נוגעים לכם, מקבלי ההחלטות בחברות. אך למעשה, הבנה של דרכי המחשבה והפעולה של דור זה היא קריטית עבורכם, משום שאתם בסופו של דבר אלו שמעסיקים את האנשים האלו שהם באמת נפלאים, אבל בדיוק כמו לגבי דור ה X, גם הם עברו מספר שינויים בחשיבה התעסוקתית שלהם.

העבודה היא חלק מהחיים, לא כל החיים

נכון, שכל בעל עסק היה רוצה עובד שמוקדש כל כולו לעבודה, נאמן לה לחלוטין, זמין ונגיש תמידית, אבל זה כבר יותר מזכיר להם “עבד” ולא עובד. ובני דור ה Y מסרבים להיות “עבדים” של מקום העבודה שלהם. שלא תטעו, אין זה אומר שהם לא עובדים מצטיינים, לויאליים, יעילים ובעלי יחסי אנוש מעולים ותפוקות גבוהות. זה פשוט אומר שהם שמים דגש גם על החיים שיש להם מחוץ לעבודה: המשפחה, חיי החברה, בילויים, תחביבים. זהו דור נהנתן שנהנה משפע חסר תקדים וגם אם נאבק בקשיים כלכליים כאלו או אחרים, האפשרויות העומדות בפניו רחבות הרבה יותר מאלו שעמדו בפני הדורות הקודמים לו. ההתפתחות הטכנולוגית שאנו חווים כבר קרוב לשני דורות מציעה מקומות עבודה חדשים, מעודדת יזמות ופיתוח טכנולוגי עצמאי ומעמידה לרשות הדור הזה את כל האופציות לקום ולעזוב את מקום העבודה הנוכחי שלו – החל מפלטפורמות משוכללות לחיפוש עבודה וכלה בלגיטימציה חברתית להיות בחיפוש תמידי אחר “הדבר הגדול הבא”.

בנוסף, היום כולם מעסיקים וכולם מחפשים עובדים טובים, אם לא תעסיק אותו הוא יעבור למעסיק הבא, הוא פחות תלוי, רגיל לשינויים ואיננו מפחד מהם.

כל התהליכים האלו הופכים את בני הדור האלו להרבה יותר קשים לשימור כעובדים. ואתם, כמעסיקים / מנהלי משאבי אנוש, נדרשים למאמץ רב יותר כדי לשכנע אותם מדוע כדאי להם לעבוד אצלכם ולא ההיפך. מרגע שבן דור ה y עבר את הריאיון והוכיח שהוא המתאים ביותר לעבודה, מקום העבודה נמצא ב “ראיון” תמידי בעצמו וחובת ההוכחה נמצאת עליו.

אז איך נצליח לשמור על דור ה Y מרוצה ועובד אצלנו? על כך בחלק ב’….