חלק ב’

שימור עובדים נוסח דור ה Y

אז כבר סיכמנו שיש לכם עובדים טובים, שזה מצוין. עכשיו, איך שומרים עליהם?

  • אל תגרמו להם להשתעמם. עובד מדור y שירגיש שאין לו יותר עניין במקום העבודה, יקום וימצא עבודה אחרת ולפעמים אפילו לא יהסס לבחור מקצוע אחר (שלא כמו בדור הקודם: מה שלמדת, זה תחום העיסוק שלך. כאן המצב שונה: תחום הלימוד באוניברסיטה לא בהכרח מחייב לעסוק בו) . הפכו את העבודה לדינאמית ואטרקטיבית, גם אם זה אומר לשנות את הגדרת התפקיד, להכניס אליו סמכויות חדשות, להתאים אותו לאופי העובד ובכלליות, כל דבר שמצריך חשיבה “מחוץ לקופסה”.
  • דאגו לרווחתם של העובדים. דור ה y מודד מקומות עבודה דרך שלושה פרמטרים: שכר, תנאים והטבות. כשכל הצלעות במשולש הזה עובדות לטובתו של העובד, יש יותר סיכוי שהוא ירצה להישאר בחברה ולתרום לה בטווח הארוך. כמובן שלכל חברה יש את השיקולים שלה לגבי ההיקף של כל אחד מהאלמנטים האלו אבל בכל-זאת, אם תהיו פחות אטרקטיביים במה שאתם מציעים, בן דור ה y יבחר בארגון שמאפשר לו לקיים את אורח החיים שהוא שואף אליו ולא יסכים להתפשר בקלות.
  • קבלו את בהבנה ובסבלנות את החיים שיש לעובד מחוץ לשעות העבודה. עובד שמרגיש שמכבדים את הזמן הפרטי שלו, יכבד בתמורה את זמן העבודה שלו. דור ה y כולל כבר הורים לילדים (שעוד מעט נדבר גם עליהם) והמשפחה היא ערך עליון בעבורו. לכן הציבו אתם את הגבולות הבריאים בין העבודה לאחריה, ותרוויחו עובד מצוין, ולא כזה שלא מגיע הביתה ותחביביו כוללים שליחת קורות חיים לחברות אחרות.
  • נצלו את היתרונות הקוגניטיביים של הדור הזה. היכולת לפזר את הקשב בצורה יעילה, ללמוד במהירות תוכנות ואמצעים אלקטרוניים ולהשתמש ברשתות החברתיות כאמצעי להשגת מטרות, הן יכולות שאתם יכולים למנף לטובת הארגון שלכם. בנוסף, העובד ייהנה מעבודה דינאמית ולא שוחקת שמאתגרת אותו לחיוב וגורמת לו לסיפוק והנאה – ערכים חשובים בקרב הדור הזה.
  • אל תתבלבלו ושלא יבלבלו אתכם. רובם נראים בעלי ביטחון עצמי, ציניים וכאלה שיודעים הכל. הם חכמים ופקחים, ולכן נראה לנו שאנו לא יכולים לתרום להם: הם זקוקים מהארגון להרבה הכוונה, חניכה ומעריכים מנהלים שהם מנטורים. מנהל שיידע לתקשר איתם, לאמן אותם, להרים אותם ברמה האישית, יזכה לשמרם לזמן רב יותר. הם נשארים היכן שהם נתרמים הכי הרבה והיכן שהם מצליחים לייצר משמעות. כבד אותם, אמן אותם.

שימור עובדים – הדור הבא

נעים להכיר – דור ה Z. נכון, אתם עדיין לא מעסיקים אותם. בכל-זאת, מדובר בצעירים שנולדו משנות ה 2000 ואילך. אבל במציאות הישראלית, זה אומר שהדור הזה מתגייס בימים אלו לשירות צבאי ובעוד שנתיים, שלוש או חמש, אתם בהחלט עלולים למצוא אותם יושבים על הספה בלובי של המשרד וממתינים להיכנס לראיון עבודה אצלכם.

זהו דור שנולד עם סמארטפון ביד ועיניו נשואות לאירועי הטרור העולמיים ולסדרים החברתיים החדשים. דור ששואף יותר מתמיד לרכוש השכלה גבוהה ולצבור חסכונות כספיים, לצד השאיפה ההולכת וגוברת למימוש עצמי שבא לידי ביטוי בעשייה אלטרואיסטית. דור שמתקשר בצורה אחרת ממה שהכרנו, חי את הרשתות החברתיות ושם דגש עצום על חידושים טכנולוגיים והדרך בה הם יכולים לקדם אותו ואחרים – שווים לו ונחותים ממנו.

זהו גם דור שעתיד להשתנות במהלך השנים הקרובות, ולכן הכי פחות ניתן לחיזוי. מה שבטוח זה, שמנהלי חברות וראשי ארגונים יצטרכו להיות עם היד על הדופק יותר מאי פעם, על-מנת להבין את הדור הזה ולגרום לו להתמיד במקום העבודה שלו. איך בדיוק לעשות את זה? את זה נוכל לספר לכם רק בעוד כמה שנים, אז יש למה לחכות.